Fogorvos Halász Éva Pécs városában sok szeretettel várja betegeit! - Ti-Dent Fogorvosi rendelő Pécs

Gyakori kérdések

.  Milyen gyakran kell fogorvoshoz menni?

Ha valamilyen panasz (fájdalom, kellemetlen szájszag, kinövés a szájüregben, vérzés, kényelmetlen pótlás vagy tömés, stb.) jelentkezik, akkor azonnal érdemes felkeresni bennünket, mivel ezek a tünetek olyan elváltozásokat jelezhetnek, melyek időben történő felismerés esetén még kisebb beavatkozással orvosolhatók, korrigálhatók. Minél később történik a kezelés, annál kisebb lesz a fog megmentésének az esélye: gyökérkezelésre, esetleg húzásra lehet szükség. 
Amennyiben Ön már járt nálunk (vagy már a mi páciensünk), javasoljuk, hogy legalább fél évente látogasson el hozzánk egy rövid, de alapos kontroll-vizsgálatra - akkor is, ha nincsen semmilyen panasza. Ezek a kontroll-vizsgálatok nagyon fontos szerepet játszanak a megelőzésben, fogai egészségének megőrzésében, és nem járnak fájdalommal, nem is hosszadalmasak, s ennek anyagi akadályai sem lehetnek, hiszen fél évente egy vizsgálat díjmentes.

Fogászat.  Fájdalmas lesz-e a fogászati kezelés?

fogászati kezelések többsége a tévhittel ellentétben nem jár fájdalommal. A beavatkozások legnagyobb része helyi érzéstelenítésben történik, természetesen a beteg igényeit is figyelembe véve. A mai modern érzéstelenítők igen hatékonyak, a korszerű eszközöknek köszönhetően az injekció is csak minimális kellemetlenséggel jár. Amennyiben valakinél nem volna az adott érzéstelenítő szer elég hatékony, módunkban áll más fajta, erősebb szert alkalmazni.

.  Mikor kell fogpótlást készíteni?

legtöbb páciens akkor fordul pótlás iránti igénnyel a kezelőorvosához, mikor már viszonylag sok foga hiányzikEz a legtöbb esetben nem előnyös, mert a hiányzó fogak helyén visszahúzódik az íny, megváltozik a beteg harapási magassága, torlódnak vagy elvándorolnak egymástól a megmaradt fogak, kedvezőtlen esztétikai hatás alakulhat ki, beszédzavart és rágóképesség csökkenést okozhat. Az így kialakult, megváltozott szituációban mindenképp bonyolultabb és költségesebb egy korrekt pótlás elkészítése, mint ha a keletkezett egy-két fog hiányát időben pótolnánk (foghúzás után 1 éven belül), megtartva ezzel az eredeti fogazati állapotot. Ha Önnek már egy-két foga hiányzik, javasoljuk, hogy keressen fel minket egy díjmentes konzultációra, ahol tájékoztathatjuk Önt a legoptimálisabb megoldásokról.

.  Milyen gyakran kell fogat mosni?

A helyes válasz erre a kérdésre, hogy lehetőleg minden étkezés után. A hétköznapi élet rohanásában ez sokszor sajnos nem megoldható. Általánosságban véve, ha reggel és este alaposan, minden felszínt érintve, az időt rászánva (2-3 perc) mossuk meg fogainkat akkor nyugodtak lehetünk afelől, hogy megtettük a tőlünk telhetőt fogaink egészségének megőrzése érdekében. Az esti fogmosás kifejezetten hangsúlyos kell legyen, hiszen éjszaka több órán át csukva tartjuk a szánkat, és a nem megfelelően tisztított területek még nagyobb veszélynek vannak kitéve a baktériumok káros hatásaival szemben. 
Fontos hozzátenni, hogy ez is egyénileg változhat. Érdemes tehát fogorvosával konzultálnia és kikérnie véleményét, hogy az Ön egyedi esetében milyen gyakori és milyen típusú fogmosási technika, illetve egyéb kiegészítő szájápolási termék ajánlott.

.  Jók-e az elektromos fogkefék, szájzuhanyok?

Az esetek többségében igen. Ma már igen korszerű, jó minőségű elektromos szájápolási eszközöket lehet kapni. Megfelelő használatuk esetén megkönnyítik a mindennapos szájápolást, sőt kifejezetten hasznosak. Vannak azonban speciális esetek, amikor használatuk nem ajánlott. Értekezzen erről is bátran kollégáinkkal, hogy az Önnek legmegfelelőbb szájápolási termékeket választhassa.

.  Milyen kockázata van az implantátum beültetésének?

Bővebben az implantálás alcímre kattintva olvashat a témával kapcsolatban. 
Az operáció sikerének, az implantátum megtartásának esélye legalább 95-99 %, ami rendkívül jó aránynak mondható. A kockázatot bizonyos tényezők növelhetik: erős dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, cukorbetegség, nem megfelelő szájhigiene.
Személyre szabott információért keresse fel rendelőnket!

.  Milyen tartósak a rögzített illetve kivehető fogpótlások?

Az elkészített pótlások élettartama több tényezőtől is függ. Igen fontos az Ön közreműködése is, mivel a különböző fogpótlások alapos, rendszeres szájápolást igényelnek. Ezek módjáról fogorvosainktól kaphat információt bővebben, amikor Ön megkapja az új pótlását. Amennyiben már régebbi pótlása van és valamilyen kérdése merülne fel a tisztítását illetően, akkor is bizalommal forduljon hozzánk! Ezen kívül elengedhetetlen a rendszeres kontroll-vizsgálat.
Ezeket figyelembe véve a fogpótlások élettartama több 10 év is lehet.